Verplicht melden aan de overheid hoe je energie bespaart in je bedrijf: dit geldt sinds 1 juli voor zo’n 100.000 Nederlandse ondernemers. Heb jij nog niet gerapporteerd? We helpen je met een handig stappenplan.
Bedrijven die jaarlijks meer dan 25.000 m3 gas en/of 50.000 kWh stroom verbruiken, zijn verplicht energie te besparen en hierop te rapporteren. Ook wanneer je nog geen energiebesparende maatregelen neemt, is het verplicht dit aan te geven.
Deadline gemist? Voorkom een boete!
Heb je nog niet voldaan aan de informatieplicht energiebesparing? Dan is het nu tijd om in actie te komen en de kans op een boete te verkleinen.
Om je te helpen hebben we een handig stappenplan voor je gemaakt. Wil je deze flinke klus liever uitbesteden? Een goede oplossing is de InfoPlichtService via Essent Zakelijk. Een specialist bezoekt je pand, maakt de rapportage en geeft suggesties over de energiebesparende maatregelen die je nog kunt nemen.
Stap 1: Inloggen in het eLoket van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Op RVO.nl log je in bij het eLoket in met eHerkenning. Een soort DigiD voor bedrijven. Heb je nog geen eHerkenning-inlog? Vraag ‘m dan aan via eHerkenning.nl.
Stap 2: Voer de verificatie voor de informatieplicht uit
In de volgende stap moet je een hele rits checkvragen beantwoorden die bepalen of jouw bedrijf echt informatieplichtig is. Hier moet je onder andere je gas- en stroomverbruik invullen. Houd je verbruiksgegevens dus bij de hand.
Stap 3: Geef aan wie de rapportage maakt
Vervolgens geef je aan of je de rapportage zelf invult of een intermediair. Je mag dit namelijk uitbesteden. Dat scheelt je veel tijd. Populair bij bedrijven is de InfoPlichtService die je via Essent kunt aanvragen.
Stap 4: Voer je (bedrijfs-)gegevens in
Tijd om al je bedrijfsgegevens in te vullen. De overheid wil onder andere je KvK-nummer, vestigingsnummer, handelsnaam, bezoekadres en correspondentieadres weten. Ook de gegevens van je intermediair worden in deze stap gevraagd.
Stap 5: Maak een overzicht van je vestigingen
De informatieplicht geldt voor al je ‘inrichtingen’. Dat is een ander woord voor een bedrijf dat moet voldoen aan het Activiteitenbesluit uit de Wet milieubeheer. Heb je een informatieplicht, dan is jouw bedrijf (één of meerdere van je vestigingen) een Wm-inrichting.
Stap 6: Vul de gegevens per inrichting in
Per inrichting moet je het stroom- en gasverbruik aangeven en alle bedrijfsgegevens invullen, zoals KvK-vestigingsnummer, adres, de kadastrale aanduiding en de bedrijfstak.
Stap 7: Vul de status per erkende maatregel in
Tot slot moet je uit een lange lijst erkende (energiebesparende) maatregelen selecteren welke acties je wel of niet hebt genomen. Maatregel niet genomen? Dan ben je verplicht aan te geven waarom niet. Klaar met de lijst? Controleer je de rapportage goed en stuur deze in.
Meer weten over energie besparen en de rol van de overheid?
We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet. In deze whitepaper Energie besparen lees je meer over wat er moet, welke subsidiemogelijkheden er zijn én wat energie besparen oplevert voor je bedrijf.